De samenwerking van mijn leven

Sinds 2017 is het team van Orfèvre uitgebreid met een voor Manda bijzondere collega: namelijk haar vader Karel Willems (82 jaar). Hiervoor werkte Karel al sporadisch met Manda samen, maar intussen zijn ze een vast ontwerpteam. Samen ontwerpen en maken ze de nieuwe collectie die Manda jaarlijks in november presenteert.

Dat dat een heel proces is blijkt als Manda er over vertelt. “Op de een of andere manier heb ik ieder jaar wel een duidelijk idee wat het thema van mijn nieuwe collectie moet zijn. Ik lees veel modebladen, ga regelmatig een dagje of twee naar een oude stad om rond te snuffelen, praat natuurlijk veel met mijn klanten en daaruit komen vaak heel wat ideeën voor mijn nieuwe collectie”, legt ze uit. Vervolgens slaat ze aan het brainstormen met haar vader. Wat moet de nieuwe eyecatcher van de collectie worden? Met welk materiaal gaan we vooral aan de slag? Welke stenen? Deze gesprekken leiden vervolgens tot heel wat mooie ontwerpen, deze beginnen allemaal aan de tekentafel. Deze worden vervolgens uitvoerig geëvalueerd door vader en dochter waarna Karel aan de slag gaat met een eerste proefmodel. Voordat de uiteindelijke ring of collier in de winkel ligt is er dus heel wat werk aan voorafgegaan en het gebeurt natuurlijk heus wel eens dat een ontwerp het uiteindelijk niet haalt bijvoorbeeld omdat het niet draagbaar blijkt. Want ook daar letten Manda en Karel op; een sieraad moet niet alleen prachtig zijn, maar ook comfortabel en makkelijk dragen.

In gesprek met Karel blijkt dat Manda haar creatieve geest niet van een vreemde heeft. Karel begon zijn loopbaan bij een bureau voor industriële vormgeving en startte op zijn 27e een eigen onderneming. “Creativiteit en technisch inzicht heb ik altijd wel gehad. Dat is ook wel noodzakelijk als je als industrieel vormgever werkt”, antwoordt Karel op de vraag hoe hij zo creatief komt. “In dit beroep leer je ook met allerlei materialen werken. Dus ook met goud en zilver.”

Pure ontspanning
Voor Karel is het ontwerpen pure ontspanning. “Het maakt me eigenlijk niet uit wat ik maak. Het is maar net waar Manda behoefte aan heeft”, vertelt Karel. “Heeft ze haar zinnen gezet op een bijzondere ring? Dan maak ik dat,  maar met hetzelfde gemak bedenken we een collier met prachtig uitgewerkte schakels.”

Manda wist altijd al dat hij vader ontzettend creatief en precies is. “Dat was hij vroeger al. En ook toen hij met pensioen ging bleef hij ‘dingen willen maken’. Zo maakt hij ook prachtig gedetailleerde tekeningen. Toch weet hij mij nog altijd te verrassen.”

Flinke klus
Eén van Karel zijn favorieten ontwerpen is een hele bijzondere uitgewerkte armband die hij voor de vijftigste verjaardag van een van Manda haar klanten maakte. “Hierin moesten acht verschillende voor haar belangrijke voorstellingen komen.” Een flinke klus, maar ook een waar Karel zijn hand niet voor omdraait. “Ik vond dit echt een topstuk om te maken en ben nog steeds trots op het eindresultaat.”

De ontwerpen van Karel en Manda hebben één ding met elkaar gemeen: ze zien er meestal niet eenvoudig en simpel uit. Integendeel; het zijn stuk voor stuk fijne en uitgewerkte sieraden. Soms strak, soms met veel krullen, maar altijd heel fijntjes en precies uitgesneden. “Mijn vader werkt zo precies. Ik heb daar soms het geduld niet voor, maar hij doet het met zoveel gemak en is soms een heel weekend patronen aan het zagen”, vertelt Manda.